Brownies

Nedělní silniční dopoledne patří Poděbradům a kavárničce Café Oliver, velmi příjemný prostor na promenádě místních lázní, ještě příjemnější obsluha, která nás už má za pravidelné návštěvníky a hlavně skvělá nabídka domácích dezertů a výborná kuchyně. Velkou snídani vřele do doporučuju.

Když se podaří, přijíždíme v okamžiku, kdy na bar donesou nový štrůdl a není nic lepšího, než si sednout na zahrádku, zabalit se do deky a vychutnat si latte se štrůdlem.

Štrůdl je zde velmi účelně sezóní dezert a v zimě jej tedy nahradil brownies - jakožto čokoládový typ jsem mu okamžitě podlehla a když si nedávám snídani, je má volba jasná.




Ten můj domácí není tak vynikající, rozhodně dobrý je. Recept je od Lucie Dvořákové.


Ingredience:
150g kvalitní čokolády (použila jsem Valrhona Manjari s 64% podílem kakaa)
120g másla
2 lžíce holandského kakaa
200g cukru krupice
lžička vanilkové esence
3 velká vejce
100g hladké mouky
špetku soli
100g kvalitní čokolády nasekané nadrobno (tady jsem použila zmíněnou Lindt se 70% kakaa)

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C. Nižší čtvercovou formu nebo pekáček (20cm x 20cm) vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem. Já zvolila pečící papír, protože potom jdou brownies pěkně vyndat a nakrájet.
Ve vodní lázni rozpusťte prvních 150g čokolády spolu s máslem. Pokuste se neujídat. Pokud víte, že to nezvládnete, dejte na začátku více čokolády a másla, ať vám zbyde i na samotné brownies. Odstraňte misku z vodní lázně a do rozpuštěné čokolády přídejte kakao, cukr a vanilkovou esenci. Promíchejte dohladka a po jednom přidávejte vejce. Každé vajíčko pořádně zapracujte od hmoty, teprve potom přidejte další. Vmíchejte mouku, sůl a nasekanou čokoládu.
Přeneste hmotu (je dost "hutná") do připravené formy, uhlaďte a dejte péct na 30 minut. Čas je přibližný, hodně zálaží na konkrétní troubě. Pozor, abyste brownies nevysušili. Výsledkem má být křupavá kůrčička na povrchu a vláčný, téměř nedopečený střed.
Hotové brownies nechte vychladnout, rozkrájejte je na menší čtverečky a podávejte se šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Nebo je nechte horké až vlažné a dejte si k nim vanilkovou zmrzlinu.


  Instagram

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Já a chemoterapie

Rakovina. Návštěva, která neklepe.

Jak plešounek k vlasům přišel