Müsli domácí
Jeden čas jsem dost ulítla na čokoládovém Mysli od Emco. A po hodně dlouhý době mě napadlo přečíst si složení:
celozrnné cereálie (ovesné vločky 39%), cukr, rostlinný olej, čokoláda 6,5% (cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, emulgátor: sójový lecitin, aroma), celozrnná pšeničná mouka extrudovaná, extrudát (pšeničná krupice, cukr, kakao, sladová mouka, sůl jedlá, kypřící látka: hydrogenuhličitan sodný), pšeničná mouka, rozinky 4% (rozinky, rostlinný olej), kokos 2,5% (konzervant: oxid siřičitý), kakao, pšeničný škrob, lísková jádra (1%), antioxidant: askorbylpalmitát, přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů, sojový lecitin.
A ve výsledku jsem se trošku zhrozila cože to jako jím. A vzhledem k tomu, že jsem si doma dělávala své vlastní, dala jsem vale tomu kupovanému.
Recept na domácí čoko müsli:
1000g pšeničné vločky
Hrst mandlí
Hrst lískových oříšků
Hrst rozinek
200g hořké čokolády
Postup:
Pšeničné vločky vysypeme na plech a dáme do trouby na 150 stupňů „osmahnout“. Pokud nemáme mandle bez slupky, odstraníme ji (mandle zalejeme vroucí vodou, necháme 5 minut odmočit a slupka jde pak jednoduše dolů). Nasekáme je na kousky a osmahneme na pánvičce bez tuku. Lískové oříšky slupky zbavíme tak, že je také na pánvičce osmahneme – slupka pak jde „odrolit“ a následně je také nasekáme na kousky. Rozinky se dle velikosti mohou také nakrájet (Jumbo rozinky), nebo se nechají v celku.
Hořkou čokoládu nastrouháme (buď struhadlem, nebo nasekáme pomocí nože). V průběhu přípravy surovin sem tam promícháme vločky v troubě.
Jakmile máme vločky opražené, nasypeme je do větší mísy, kam přidáme rozinky, mandle a oříšky. Na závěr posypeme čokoládou a pořádně promícháme tak, aby se čokoláda dostala na každou vločku.
Necháme vychladnout a domácí snídaně je na světě. Složení se může měnit podle chutě a fantazie.
Skladování je jednoduché - nejefektivnější je ve sklenici přímo na lince :-)
Dobrou chuť
celozrnné cereálie (ovesné vločky 39%), cukr, rostlinný olej, čokoláda 6,5% (cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, emulgátor: sójový lecitin, aroma), celozrnná pšeničná mouka extrudovaná, extrudát (pšeničná krupice, cukr, kakao, sladová mouka, sůl jedlá, kypřící látka: hydrogenuhličitan sodný), pšeničná mouka, rozinky 4% (rozinky, rostlinný olej), kokos 2,5% (konzervant: oxid siřičitý), kakao, pšeničný škrob, lísková jádra (1%), antioxidant: askorbylpalmitát, přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů, sojový lecitin.
A ve výsledku jsem se trošku zhrozila cože to jako jím. A vzhledem k tomu, že jsem si doma dělávala své vlastní, dala jsem vale tomu kupovanému.
Recept na domácí čoko müsli:
1000g pšeničné vločky
Hrst mandlí
Hrst lískových oříšků
Hrst rozinek
200g hořké čokolády
Postup:
Pšeničné vločky vysypeme na plech a dáme do trouby na 150 stupňů „osmahnout“. Pokud nemáme mandle bez slupky, odstraníme ji (mandle zalejeme vroucí vodou, necháme 5 minut odmočit a slupka jde pak jednoduše dolů). Nasekáme je na kousky a osmahneme na pánvičce bez tuku. Lískové oříšky slupky zbavíme tak, že je také na pánvičce osmahneme – slupka pak jde „odrolit“ a následně je také nasekáme na kousky. Rozinky se dle velikosti mohou také nakrájet (Jumbo rozinky), nebo se nechají v celku.
Hořkou čokoládu nastrouháme (buď struhadlem, nebo nasekáme pomocí nože). V průběhu přípravy surovin sem tam promícháme vločky v troubě.
Jakmile máme vločky opražené, nasypeme je do větší mísy, kam přidáme rozinky, mandle a oříšky. Na závěr posypeme čokoládou a pořádně promícháme tak, aby se čokoláda dostala na každou vločku.
Necháme vychladnout a domácí snídaně je na světě. Složení se může měnit podle chutě a fantazie.
Skladování je jednoduché - nejefektivnější je ve sklenici přímo na lince :-)
Dobrou chuť
Ze svých MB pokusů bych ještě doporučil před pražením mandle a oříšky propláchnout vodou a mokré házet na pánev. Upravuji tak všechny jádra (vlašské ořechy, slunečnici, dýni, len, sezam....). No a s těmi kupovanými je to prostě tak :-( Dají se koupit i "normální" bez cukru, aditiv atd ale ty jdou pekelně drahé. Značku si nepamatuju, tuším nějaké německé.
OdpovědětVymazat