Domácí rohlíčky

To, že kvalita pečiva v obchodech není valné kvality, je bohužel známý fakt. A tak, když si chce jeden pochutnat a nechce hledat vhodné pekárny, má možnost si doma upéct vlastní rohlíčky.

Na jednu stranu se může zdát, že je to náročné, ale opak je pravdou. I méně zkušená kuchařka má šanci na úspěch. Stačí se jen držet receptu a když se to povede, je velmi jednoduché pak recept upravovat podle svých požadavků.

Rohlíky se zapečeným sýrem a šunkou.


Ingredience:

1/2 kostky droždí
1 lžička cukru krupice
300 ml polotučného mléka
špetka soli
500 g hladké mouky
1 celé vejce
2 lžíce oleje

žloutek
posyp dle chutě - sezamové semínka, mák, hrubá sůl, kmín, paprika


Postup:

Základem je kvásek. K jeho dopracování vede několik cest a akutálně tou nejjednodušší je vytvořit jej z droždí, vlažného mléka, cukru a soli.

Ohřejeme cca 75 ml mléka tak, abychom v něm udrželi prst, přidáme špetku soli, lžičku cukru a přidáme nadrobené droždí. Přikryjeme utěrkou a necháme v teplém koutě 30 minut pracovat.

Mezitím je dostatek času na přípravu ingrediencí na přípravu těsta. Moje babička vždy mouku před zpracováním prosívala. Nejen pro odstranění případných molů, ale také pro nakypření. Z mouky se udělá kopeček s důlkem, do kterého přidáme mléko, vejce, olej a náš kvásek. Těsto důkladně zpracujeme -  tuto činnost ulehčí robot - pomoučíme a dáme na teplé místo pod utěrku na dalších 30 minut kynout.

V hlavě si zatím rozmyslíme, co s těstem provedeme - zda pletánky, uzlíky či klasický tvar rohlíku a taky si připravíme posypání.

Pletánky sypané hnědým cukrem a skořící.

Udělat klasický rohlík není těžké. Z části těsta se vyválí placka, která se následně rozdělí na 4 díly (4 rohlíky) a od okraje se roluje ke středu, ke špičce. Hotový rohlík se pak dá na plech na pečící papír, pomaže rozšlehaným žloutkem a posype dle chuti. Na plech rohlíky dáváme tak, aby měly dostatek prostoru - teplem ještě nakynou.

Pečení:

Než dáme plech do na 180 stupňů předehřáté trouby, necháme rohlíky ještě trošku nakynout na lince. Pečeme cca 20 minut.

Závěrem:

Smutným faktem je, že životnost těchto rohlíků není velká. Většinou totiž zmizí ještě za tepla v bříškách přítomných.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Já a chemoterapie

Rakovina. Návštěva, která neklepe.

Jak plešounek k vlasům přišel